ЕС ще съди Великобритания

ЕС ще съди Великобритания Снимка: pexels.com

Властите в Брюксел започват съдебни действия срещу Великобритания заради „спорното" законодателство, с което британското правителство ще може да променя едностранно части от споразумението за напускане на Европейския съюз.

Европейската комисия даде срок на Обединеното кралство до края на септември да отмени гласуваните в британския парламент законодателни промени, които британските власти предложиха в началото на миналия месец.

Крайният срок изтече в сряда и няма промяна в поставените от наша страна условия", заяви в четвъртък, 1 октомври, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисията е изпратила и официално уведомително писмо до Обединеното кралство, като това е първа стъпка на съюза срещу действията на британските власти.

Британското правителство, което има на разположение един месец, за да отговори на писмото на Еврокомисията, отбеляза отново в свое изявление, че „новото законодателство е създадено, за да запази вътрешния пазар и териториалната цялост на Обединеното кралство от външни опасности".

Брюксел предупреди многократно британския министър-председател, Борис Джонсън, че Европейският съюз няма да се поколебае да започне съдебна процедура срещу Великобритания, ако премиерът продължи да подкрепя идеята за едностранна промяна на споразумението за напускане на общността. Евролидерите отхвърлиха и британските твърдения, че законодателните промени целят да запазят Белфасткото споразумение, което е гарант за мира в Северна Ирландия.

Британските депутати одобриха на второ гласуване законодателните промени във вторник. Сега промените в законодателството ще бъдат разгледани от представителите на горната камара на британския парламент - Камарата на лордовете.

В свое изявление Еврокомисията твърди:

С предложения законопроект Обединеното кралство е нарушило своето задължение да действа добросъвестно, както е записано в Член 5 на споразумението за напускане на общността. В допълнение британското правителство започна процедура, при която, ако бъдат приети законодателните промени, властите във Великобритания могат да попречат на прилагането на споразумението за оттегляне от съюза."

Споразумението за оттегляне бе подписано през януари тази година, след като бе предоговорено от Борис Джонсън и неговото правителство и одобрено от Великобритания и Европейския съюз. То определя условията, при които Великобритания ще напусне съюза. Според договореностите Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз на Великобритания и така ще може да бъде включвана във всяка търговска сделка, която Обединеното кралство сключва с трети страни. Независимо от това, митническите правила на ЕС ще продължат да се прилагат за стоки, пътуващи между Република Ирландия и Северна Ирландия, за да се предотврати създаването на реална граница в региона, поради опасност от нова ескалация на напрежението и потенциално насилие.

Подобно правило ще означава, че ще трябва да се извършват митнически проверки на някои стоки, които преминават между Северна Ирландия и Великобритания. Опасенията на британското правителство са, че това ще доведе до реална граница между Северна Ирландия и Великобритания в Ирландско море, което ще заплаши териториалната и икономическата цялост на Обединеното кралство. 

Становището на Еврокомисията за потенциална съдебна процедура срещу Великобритания идва в момент, когато Дейвид Фрост от британска страна и Мишел Барние от европейска страна водят девета среща по повод Брекзит в търсене на възможност за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания преди края на преходния период в отношенията между двете страни, който изтича на 31 декември тази година.

Противоречията между страните в преговорите са в едни и същи сфери от месеци насам: правата за риболов в британските териториални води и възможността за равнопоставеност в сферата на икомическото развитие между двете страни. Лондон и Брюксел многократно заявиха, че споразумение трябва да бъде постигнато до средата на октомври, за да може то да бъде ратифицирано и от двете страни до края на годината.

Ако не се стигне до споразумение, то правилата, по които ще търгуват ЕС и Великобритания помежду си, ще бъдат тези на Световната търговска организация.

В сряда британското правителство обяви, че е сключило споразумение за риболов с Норвегия. Според договореностите двете страни ще имат достъп до териториалните си води и ще определят годишни квоти за размера на улова.  

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: