Кристо, творецът, опаковал Райхстага, почина на 84 години

Кристо, творецът, опаковал Райхстага, почина на 84 години Снимка: Sky News

Визуалният артист Кристо, известен с опаковането на сгради, почина на 1 юни в Ню Йорк.


Новината бе потвърдена на официалната му страница във Фейсбук, в която се казва, че е умрял от естествени причини в дома си в Ню Йорк.


Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо,  е роден в Габрово. Първоначално Кристо следва в София, а през 1957 г. емигрира на Запад. Две години по-късно той се запознава с французойката Жан-Клод Денат дьо Гилебон, която става негов артистичен партньор и съпруга до нейната смърт през 2009 г.


Двойката започва кариерата си с мащабни публични произведения на изкуството през 1961 г., когато покрива бъчви в пристанището на Кьолн. Варелите участват силно в техните произведения на изкуството поради ниската си цена и скулптурния си вид, заедно с подразбираща се политическа конотация, винаги омаловажавана от художниците. „Правя неща, които нямат функция - освен, може би, за да направя удоволствие“, казва Кристо пред Guardian през 2018 г.


Следващата година те барикадират улица в Париж с нефтени бъчви. Наречени Rideau de Fer (Желязна завеса), тя ги поставя на картата в света на изкуствата и те продължават да бъдат представяни от известната галерия Castelli в Ню Йорк.


Двойката продължава да създава мащабни произведения, които често включват опаковане на огромни природни паметници в плат. Това ги причислява към американските визуални артисти от началото на 70-те, които създават огромни произведения на изкуството в пустинята. През 1969 г. Кристо и Жан-Клод се впускат в Опакования бряг, който включва обвиването на брега и скалите на Литъл Бей в Сидни, Австралия, в сива тъкан, за да създадат най-голямото произведение на изкуството за времето си.


През 1972 г. те правят Valley Curtain - издигат 14 000 метра оранжева завеса през Rifle Gap, каньон в Колорадо, макар буря да го унищожава само ден след окачването му. Всички произведения на Кристо и Жан-Клод са проектирани да бъдат временни. „Артистите - и най-вече архитектите - търсят постоянство - казва той. - Аз не. Харесва ми да не оставя нищо. Това изисква смелост."


Работата му се финансира главно от продажба на подготвителни чертежи - той винаги отказва каквото и да било спонсорство. „Винаги сме били добри в преговорите. И трябваше да бъдем, иначе тези проекти никога нямаше да бъдат реализирани. Но винаги сме били много добри в това да накараме банките да ни предоставят кредити."


Към 80-те години амбициите и репутацията на Кристо и Жан-Клод нарастват дотолкова, че те са били в състояние да осъществят грандиозни проекти, свързвайки 11 острова в залива Бискейн в Маями с яркорозова плаваща полипропиленова тъкан и опаковайки Понт Ноуф, най-стария мост в Париж, след като тогавашният кмет Жак Ширак дава разрешението си. Може би за най-зрелищно постижение на художниците може да се смята опаковането на Райхстага. През 1995 г., по-малко от шест години след падането на Берлинската стена, те покриват сградата на германския парламент в Берлин с алуминиева тъкан.


Това беше едно от най-красивите неща, които съм виждал - казва Кристо пред Guardian. - Сто скални катерачи се спускаха по фасадата на Райхстага и бавно разгръщаха тази огромна сребриста завеса. Нямаше кранове или машини, просто хора, които се спускаха във вид на въздушен балет. Беше 1995 г. и огромни тълпи идваха да гледат. След това, когато свърши, дойдоха да погалят тъканта." След като не искал да омаловажи произведението си и да го накара да изглежда „евтино", Кристо забранил на Тримата тенори да изнасят концерт пред него.


По-нататъшните проекти включват Портите, инсталирани в Сентръл парк на Ню Йорк, и Плаващите кейове на езерото Изео в Италия. През лятото на 2018 г. Кристо пуска купчина от 7550 варела в езерото Серпентина в британската столица. Творбата, наречена Мастаба, зарадва и обърка зрителите. „Тя ще принадлежи на всички, докато не изчезне - казва художникът пред Guardian. - Това ще бъде забележителност за няколко месеца.“


Бюрото на художника пусна изявлението: „Кристо изживя живота си докрай, не само мечтаеше онова, което изглеждаше невъзможно, но го осъзнаваше. Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод обединиха хората в споделени преживявания по целия свят и работата им продължава в сърцата и спомените ни.


Планираното произведение L'Arc de Triomphe, Wrapped, ще бъде направено посмъртно, в съответствие с желанията на двамата художници, в Париж през септември следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: