На френските телекоми ще им се наложи да демонтират антените на Huawei

На френските телекоми ще им се наложи да демонтират антените на Huawei Снимка: pixabay

Френският конституционен съвет одобри приетите по-рано мерки за демонтирането на вече инсталирани мобилни антени, произведени от китайската компания Huawei за новата 5G мрежа.

Тези разпоредби бяха оспорени от френските телекомуникационни компании SFR и Bouygues Telecom.

Конституционният съвет смята, че законодателите искат да защитят мобилните мрежи от рисковете за шпионаж, пиратство и саботаж, които могат да възникнат в резултат на новите функции, предлагани от мобилните мрежи от пето поколение. В прессъобщението се посочва, че предприетите мерки отговарят на конституционните изисквания, свързани с интересите на отбраната и националната сигурност.

Франция не забрани изрично оборудването на Huawei за развитие на бъдещата мобилна мрежа, но в края на август миналата година Националната агенция за компютърна сигурност строго ограничи лицензите за експлоатация.

По-рано Bouygues Telecom обясни, че до 2028 г. компанията ще трябва да демонтира 3000 антени на Huawei в райони с висока гъстота на населението, по-специално в Страсбург, Брест, Тулуза и Рен, които са стратегически за Франция.

Huawei Corporation е основана през 1987 г. Произвежда телекомуникационно оборудване, както и потребителски устройства (смартфони, лаптопи, таблети). Продуктите и услугите на компанията се предлагат в повече от 170 държави, уточнява Euronews.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: