Джеф Безос се оттегля от директорския пост в Amazon

Джеф Безос се оттегля от директорския пост в Amazon

След близо 30 години начело на компанията Amazon, основателят ѝ Джеф Безос реши да се оттегли от поста главен изпълнителен директор. Това предават световните информационни агенции, цитирани от БТА. Той ще бъде заменен през есента от Анди Джаси, който ръководи бизнеса на компанията с облачни услуги.  

В блог съобщение до служителите Безос посочва, че планира да насочи вниманиeто си към нови продукти и инициативи, разработвани от Amazon. По думите му това ще му даде повече време за странични проекти като компанията за космически изследвания Blue Origin, вестника Washington post и благотворителните му фондации. 57-годишният Безос ще заеме поста изпълнителен председател на компанията - гигант в онлайн продажбите.  

През изминалата 2020 г., така трудна за множество компании, приходите на Amazon са скочили с 38% до 386,1 млрд. долара спрямо 280,5 млрд. долара за 2019 г. Компанията обяви приходи от 125,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие на миналата година, когато потребителите се обърнаха към интернет за празничното пазаруване. За тримесечния период, приключил на 31 декември, приходите на компанията за първи път превишават 100 млрд. долара, нараствайки с 44 процента спрямо същото тримесечие на предходната година. След обявяването на годишните резултати, които надминаха очакванията на анализаторите, акциите на Amazon поскъпнаха с 1,24 на сто до 3422 долара за акция в следборсовата търговия. 

Amazon е сред последните големи технологични гиганти в света, чийто основател все още е главен изпълнителен директор, припомня AP. Компанията е основана през 1995 г., като в началото търгува предимно с книги. През 1999 г. Amazon вече е най-голямата платформа за онлайн продажба на книги, като се насочва към предлагането и на други стоки, стартирайки с DVD-та. Скоро империята на Безос се разраства и започва да продава електроника, играчки и кухненски прибори. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: