Китайското поизводство скочи най-много за последните 9 години през май

Китайското поизводство скочи най-много за последните 9 години през май Снимка: IHS Markit

Производството нарасна, тъй като ограниченията, свързани с огнището на COVID-19, бяха облекчени, разкри аналитичната компания IHS Markit.

Индексът за мениджърски покупки на фирмата за проучване на пазара Caixin China General Manufacturing Purchament Index (PMI) публикува цялостно отчитане от 50,7, спрямо 49,4 през април, като се връща на територията на разширяване.


По-високите от 50,0 показания сигнализират подобряване на общите условия на работа в средата на второто тримесечие, макар и маргинално", каза IHS Markit в съобщението.


Фирмата приписва възстановяването на стабилизирането на веригите за доставки след тежки прекъсвания през последните месеци. Обаче добави, че запасите от стоки остават проблем за някои доставчици, които са изправени пред недостиг както на покупки, така и на готови артикули.


Производството се възстанови по-бързо от търсенето, тъй като местната икономика се възстанови от епидемията - казва в съобщението д-р Уанг Же, старши икономист от Caixin Insight Group. - Мудният износ остана голямо затруднение при търсенето, тъй като вирусът продължи да се разпространява в чужбина."


Китайският национален статистически орган отчете леко свиване на производството през май - PMI беше 50,6, което е понижение от 50,8 през април.


Контрастните резултати могат да отразяват ключова разлика между индексите. PMI на IHS Markit се фокусира върху малки и средни частни производители, докато правителствените PMI се насочват към големи държавни компании.


Данните от проучванията на PMI се използват широко за проследяване на тенденциите в икономическата активност в различни страни. Отчитането над 50 сигнализира разширяване, по-малко от отчетеното показва свиване, а отчитането на 50 предполага постоянно ниво на активност.


Обещаващото четене на IHS Markit вероятно отразява нарастващия оптимизъм, че китайската икономика ще се възстанови рязко след пандемията.


Миналия месец официалните китайски данни са сочели, че индустриалната активност ще посрещне възстановяване във „V-образна форма”, тъй като производството се повиши с 3,9% на годишна база през април след рязък спад в първите три месеца на 2020 г.


Възстановяването стана, след като националният брутен вътрешен продукт се сви с 6,8% през първото тримесечие на годината, тъй като производството и разходът се спряха поради принудително затваряне на бизнеса, блокиране и прекъсвания на веригата за доставки.

Още по темата във

facebook