Създател на отровния „Новичок" пуска лекарство срещу коронавируса

Създател на отровния „Новичок" пуска лекарство срещу коронавируса

Леонид Ринк твърди, че новото лекарство е в състояние да се бори не само с коронавируса, но и с лупус еритематозус, склеродермия, ревматоиден артрит, псориазис и белодробни заболявания

Един от участниците в екипа, разработил група бойни отровни вещества под общото название „Новичок" - Леонид Ринк, възнамерява да пусне лекарство срещу коронавируса. Неговата компания МТПО „ИнтерВита" е разработила противовирусното и имуномодулиращото средство „Имофон" на основата на препарата от съветската ера против проказа „Диуцифон" и на задграничния продукт „Дапсон".

Според Ринк „Имофон" активизира обмяната на веществата в тъканите, стимулира процеса на регенерация, ликвидира „цитокиновата буря"- едно от най-опасните усложнения при зараза от COVID-19. 

Става дума за защитна реакция на имунната система, която се изразява в прекомерно изхвърляне в организма на цитокини, които се отделят от клетките за борба с вируса, разрушаването на тъканите и генерализация на възпалителните процеси, съобщава euronews.

Леонид Ринк (на снимката) твърди, че новото лекарство е в състояние  да се бори не само с коронавируса, но и с лупус еритематозус, склеродермия, ревматоиден артрит, псориазис и белодробни заболявания. 

Според него 700 възрастни пациенти доброволци вече успешно са изпробвали новия препарат, а Министерството на здравеопазването е проявило интерес от пускането на пазара на предварително напълнени спринцовки и капкомери. Химикът вече посочи и цената на препарата - една доза ще струва 1000 рубли (по текущия курс 100 рубли се обменят за 1,09 евро). 

С разработването на химическо оръжие Ринк се е занимавал през 90-те години на миналия век. От 1999 до 2006 г. той е бил свидетел по делото за убийството на Иван Кивелиди. 

Според неговите собствени показания, цитирани от „Новая газета", бидейки сътрудник в закритата лаборатория в град Шихан, където са разработвали съветско химическо оръжие, той е продавал синтезираното от тях отровно вещество с нервно-паралитично действие, в това число на полукриминални структури. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: