3,5 млн. лева държавна субсидия са получили туроператорите

3,5 млн. лева държавна субсидия са получили туроператорите Снимка: tourism.government.bg

Това е сумата, преведена от държавата за чартърните полети до 31 декември 2020 г.

Помощта от 35 евро на седалка са получили 20 от общо 34-те кандидатствали компании, подали заявления, обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при посещението си днес във Варна. 

Общият размер на предвидената финасова помощ за период от 2 години е 55 млн. лева. Субсидията от 35 евро ще се изплаща за всяка седалка, заета от турист, който пътува към България, а това ще осигури около 400 000 пътници, което е от голямо значение за нашите приоритетни пазари. 

Сега предстои стартирането на втората фаза на тази мярка. От 1 януари тази година ще продължат да се превеждат по 35 евро за турист, пристигнал у нас в периода 01.01.2021–31.05.2021 г. Сумата е в брутно изражение – преди приспадането на данъци или други такси. Втората фаза ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, информира още вицепремиерът.

По думите й, тъй като по света вече са започнали ваксинациите, се очаква пътуванията да бъдат възстановени към месец април. 

Министър Николова припомни, че през декември бе прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ. Субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и за суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв. и според прогнозата с нея трябва да бъдат безвъзмездно подпомогнати близо 1600 фирми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: