Тръмп подписа указ, който премахва правната защита на социалните мрежи

Тръмп подписа указ, който премахва правната защита на социалните мрежи Снимка: pixabay

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за компаниите, управляващи най-големите социални мрежи. Това съобщи „Гласът на Америка“, позовавайки се на информация от Белия дом.

Тръмп каза пред репортери в четвъртък, че е поръчал на генералния прокурор Уилям Бар да започне работа с прокурорите във всички щати за разработване на законодателство, което ще позволи на властите да се справят с „измамните“, според думите на Тръмп, методи на социалните медии.

В реч пред репортери в Белия дом американският президент заяви, че указът, който е подписал, е предназначен да лиши социалните мрежи от правната защита, от която се ползват благодарение на Закона за порядъчността на медиите.

Сега този закон освобождава социалните мрежи, с редки изключения, от всякаква юридическа отговорност за материали, публикувани от потребителите.

 Тръмп подчерта, че компаниите, които притежават социалните мрежи, по същество са монополисти. Генералният прокурор Уилям Бар, присъстващ на брифинга, заяви, че администрацията в момента подготвя законопроект в допълнение към указа на Тръмп.

Американският президент в същото време призна, че неговият указ може да бъде оспорван в съдилищата, но според Тръмп администрацията има добри шансове да спечели във всички тези процеси. По-рано Тръмп заплаши социалните мрежи със строга регулация или закриване, след като Twitter коментира негова публикация.


Преди това Twitter за пръв път публикува под публикацията му призив към потребителите да проверят достоверността на твърденията на президента. Под публикацията на Тръмп се появи предупреждение за това, че гласуването по пощата евентуално може да доведе до мащабни фалшификации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: