Коронавирусната криза възобнови дебатите в Шенген

Коронавирусната криза възобнови дебатите в Шенген Снимка: unsplash.com

Коментират Румъния, Хърватия и България.

Преминаването през Европа по време на пандемия може да означава дълги опашки и строг граничен контрол.

 

Румънският евродепутат Дачиан Чолош наскоро засне 20-часовото си пътуване от Букурещ до Брюксел.

 

С новите насоки на ЕС много държави се стремят да отворят отново границите, особено за да засилят туристическата индустрия.

 

Вицепрезидентът на ЕС Маргаритис Скинас заяви, че препоръките са много ясни. „Няма място за дискриминация - каза той. - Всяка мярка трябва да се основава на нашите насоки и трябва да има недискриминационен характер."

 

Не всички държави от ЕС обаче се третират еднакво. Три държави членки лежат извън безвизовата зона за пътуване в Шенген - Хърватия, Румъния и България.

 

Коронавирусната криза даде на членовете на Шенген вкус на суровата реалност при пътуване в страни извън Шенген. Румънският евродепутат Драгос Тудораче коментира: „Това, което се случва през последните два месеца за всички граждани на ЕС, се случва на гражданите на Румъния, България и Хърватия през последните дванадесет-тринадесет години."

 

Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 г., но загрижеността за върховенството на закона засегна напредъка им по кандидатурата им за включване. Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2008 г., през  2013 г. бе допусната до следващите стъпки в процеса, като Комисията ги спря отново през октомври 2019 г.

 

Докато Европейският парламент и Комисията смятат, че Румъния, България и Хърватия са технически готови да се присъединят, някои от държавите членки, като Франция и Холандия, не са готови да ги признаят.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: