Емил Димитров-Ревизоро: Имаме вода, но не я управляваме добре

Емил Димитров-Ревизоро: Имаме вода, но не я управляваме добре Снимка: кадър БНТ

По думите му водата ще свърши точно преди изборите, защото не се управлява добре


„Всички питейни язовири са пълни", каза министърът на околната среда Емил Димитров пред БНТ по повод проблемите с водата по Черноморието. Той допълни, че имаме вода, но не я управляваме добре.  

Министърът обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир „Камчия" ще може да им осигурява вода само до май 2021 г. „11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът. 

Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване, като има две възможности - яз. „Цонево" и яз. „Девня". Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни. „Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров. 

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година. 

„Всеки ден следя водата и знам за колко ще стигне. Когато дойде време да се налага ограничението, сега се казва, че въпросът е политически. Ако не направим водопровода до 20 февруари, не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Нямам заслуга и няма да участвам, но ще стане като в Перник, защото не могат да направят 7 км тръби за 2 месеца на поле. Хората останаха недоволни, че им скриха каква е истината“, заяви Димитров. 

„Ако ние не направим водопровода до 20 февруари, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", смята министърът. 

„Моята голяма болка е да не разрушаваме. Нека да съхраним това, което имаме. Всички институции, които пречат водата от яз. „Белмекен“ да дойде до яз. „Пясъчник“, ще станат ясни. Аз днес ще се видя с тях. Ще ги запозная днес за втори път с това, което трябва да се направи“, посочи той.  

По думите му водата ще свърши точно преди изборите, защото не се управлява добре. Българите заслужават да получат вода и проблемът е във всички, които пречат да се случаи всичко това, категоричен е Димитров.