Петте възможни стъпки на Байдън, свързани с климатичните промени

Петте възможни стъпки на Байдън, свързани с климатичните промени

Новоизбраният президент на САЩ планира да предприеме решителни действия в борбата с глобалното затопляне

Амбициозният план на новоизбрания президент на САЩ е на стойност 2 трилиона долара, съобщава Bloomberg. Джо Байдън даде ясно да се разбере, че планира да предприеме решителни действия в борбата с глобалното затопляне, но осъществяването на плана ще отнеме време и ресурси.  
Сред целите на Байдън обаче има и такива, които звучат изключително трудно изпълнимо. Президентът иска напълно зелена електрическа мрежа до 2035 г., но планът му не уточнява как ще се случи това. Като начало ще трябва да премине през Конгреса. Дори ако демократите контролират и двете камари, би било трудно да се излезе с единна политика, подкрепена от всеки щат. А някои щати, като Калифорния и Ню Йорк, вече имат свои собствени цели. 

Междувременно Bloomberg посочва някои от по-малките стъпки, които той може да предприеме, както и няколко, които вероятно са много по-трудни, отколкото изглеждат. 

• Байдън беше категоричен, че няма да забрани фракинга (производство на шистов газ), но има и друг начин, по който може да ограничи производството и емисиите на изкопаеми горива: чрез прекъсване на процеса за федерален лизинг на нефт и газ. Той може да поиска обстоен преглед на лизинговата програма на Бюрото за управление на земите – процес, който потенциално може да отнеме години, каза Кейти Бейс, анализатор на FiscalNote Markets. Докато тече проверката, агенцията няма право да издава нови договори за наем, а индустрията не може да обжалва. 

• Въвеждането на данък върху въглерода при разделен Конгрес би било трудно, но има една агенция, която може да постави началото на регионалните цени на въглерода: Федералната комисия за енергийно регулиране, която контролира пазарите на електроенергия в САЩ. Агенцията вече разглежда ценообразуването на въглерод на регионалните енергийни пазари и може да финализира позицията си през следващата година, според Тимъти Фокс, вицепрезидент на Clearview Energy Partners. 

• Байдън може да назначи нов председател на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), като постави началото на включването на финансовите пазари към по-добра оценка на климатичния риск. Новият председател може да изисква от компаниите да разкриват заплахи, свързани с климата, пред които са изправени техните активи, каза Дейвид Виктор, професор по международни отношения в Калифорнийския университет в Сан Диего. След това инвеститорите могат да използват данните, за да предскажат дългосрочната стойност на компаниите в почти всяка индустрия и да идентифицират кои са изправени пред най-големи потенциални загуби.  

• Новоизбраният президент може бързо да обяви нови ограничения, които да са различни от тези за въглерода при замърсяването, идващо от електроцентралите. Сред  тях може да има ограничения, свързани с прахови частици, серен диоксид или азотен оксид, каза Джон Кокют, директор на политиката в областта на климата в Sierra Club. Той посочва, че около три четвърти от всички американски електроцентрали нямат някои основни компоненти за ограничаване на емисиите на тези токсини. 

• Има достатъчно вятърна енергия край бреговете на САЩ, за да захранва цялата страна, а разработчиците, които искат да я използват, обявиха планове за повече от 29 GW офшорни турбини - еквивалент на една трета от американския ядрен флот. Но нито един от големите проекти не е одобрен от правителството. Байдън би могъл да ускори този процес, като отдели повече пари за Бюрото за управление на океанската енергия, което оценява заявленията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: