Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca

Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca

Ваксината срещу новия коронавирус, която беше разработена от университета Oxford и фармацевтичната компания AstraZeneca беше одобрена от медицинския регулаторен орган като безопасна и ефективна за използване в Обединеното кралство. Това съобщава БНР. 

Великобритания е първата страна в света, която одобрява използването на ваксината. 

Британските медии определиха новината като съществен повратен момент, който ще доведе до масово разширяване на кампанията за имунизация и връщане към нормален начин на живот в страната. 

Разработването на ваксината, която е базирана на технология, използваща аденовирус за пренасяне на генетични фрагменти от коронавирус в тялото, започна през първите месеци на годината. Първите опити бяха направени с доброволци през април, след което препаратът премина три етапа на сериозни клинични изпитания с участието на хиляди доброволци. Ваксината Oxford / AstraZeneca се разглежда като възможност, която ще промени условията на ваксиниране, тъй като ниската ѝ цена и лекотата на съхранение ще позволят на правителството да ваксинира хората по-бързо. Компанията обеща също да достави стотици милиони дози на страни с ниски и средни доходи, които не могат да си позволят закупуването ѝ. 

Лондон поръча 100 милиони дози от ваксината на Oxford / AstraZeneca. С тях могат да бъдат ваксинирани 50 милиона души. 

Във Великобритания вече се използва ваксината на Pfizer/BioNTech, която бе одобрена в средата на декември. Повече от 600 000 британци вече са ваксинирани. Приоритетни групи са най-възрастните и уязвими хора, обитателите и персоналът на домовете за социални грижи и здравните работници на първа линия. 

Междувременно днес следобед министърът на здравеопазването Мат Ханкок се очаква да обяви още райони в Англия, които ще преминат в по-висока степен на местна карантина заради критичното положение със заразяването с COVID-19 в тях. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: