Мексикански стартъп произвежда хамбургери от скакалци

Мексикански стартъп произвежда хамбургери от скакалци Снимка: Pixabay

В Мексико трима млади предприемачи се надяват да се прочуят с кулинарните си открития, използвайки скакалци - „чапулинес“, както ги наричат ​​латиноамериканците. Съобразявайки се с все по-голямото търсене на органична и здравословна храна, те основават бизнес, който се вече се е доказал като успешен и нараства скокообразно.

Компанията Chapi  произвежда храна от скакалци, които отдавна се използват в мексиканската кухня. Клиентите харесват характерния им вкус.

Chapi стартира от университетския конкурс за предприемачи Hult Prize, международна организация, която всяка година поставя пред участниците нови задачи", разказва Алфредо Диас Кано, единият от основателите.

"Тазгодишното предизвикателство беше да се създаде продукт, който да помогне за опазването на околната среда с помощта на нови стоки и услуги. И тогава измислихме идеята да използваме насекоми за храна."

"Сега имаме три основни елемента в ценовата листа: хамбургер от месо (основният ни продукт), колбаси и фалафел. Всичко е направено от скакалци", казва другият предприемач, Раймундо Лозано, пред Euronews.

Епидемията от коронавирус силно засегна гастрономическия сектор на Мексико. Но тези млади хора успяха да се възползват от бума на онлайн поръчките.

Алфредо Диас Кано: "Първоначално продавахме на малки пазари, а когато избухна пандемията, започнахме да мислим за продажби през интернет. Но не очаквахме, че това скоро ще се превърне в необходимост. Трябваше спешно да преустроим работния процес, да решим как да правим доставки и плащания - всичко това в началото изглеждаше твърде сложно."

Скакалците имат висока хранителна стойност, лесни са за обработка, за отглеждане и за използване в различни рецепти. Основателите на Chapi казват, че техните хамбургери имат дори повече протеини от обикновената пържола, а при производството им се отделя 14 пъти по-малко въглероден диоксид в сравнение с говеждото.

Chapi продава своите продукти в Мексико  чрез Instagram и други платформи.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: