Учени предупредиха за заплаха от опустошително "нашествие" на скакалци

Учени предупредиха за заплаха от опустошително "нашествие" на скакалци Снимка: pixabay.com

Учени предупредиха за заплаха от скакалци за световната продоволствена сигурност

Все по-честите нашествия на скакалци поради глобалното затопляне застрашават световната продоволствена сигурност, предупредиха сингапурските и китайските учени Синюе Лиу, Донгсяо Джанг и Сяоган Хе в статия за научното списание Science Advances.

Според материала повишаването на средната температура и увеличаването на валежите ще създадат благоприятни за вредителите условия в нетипични за нашествия райони и ще влошат ситуацията в традиционните "горещи точки" в Африка и Южна Азия. 

Изследователите предполагат, че ареалът на този вредител ще продължи да се разширява даже и при активна борба с въглеродните емисии.

При това, насекомите все по-често "атакуват" едновременно няколко отдалечени една от друга държави, като например Индия и Мароко, което носи разрушителна заплаха за целия свят. 

Африка и Южна Азия са важни житници за целия свят, така че едновременните нашествия на скакалци могат да доведат до тежки провали на реколтата, които застрашават световната продоволствена сигурност. 

Рояк от скакалци с площ около един квадратен километър включва 80 милиона насекоми и е в състояние да изяде толкова реколта на ден, колкото е достатъчно за изхранването на 35 хиляди души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: