Коледните концерти - онлайн и на живо

Коледните концерти - онлайн и на живо

Музиката е неизменна част от празничното настроение и тази година няма да е изключение

В дните около Коледа музиката е неизменна част от празничното настроение. Тази година няма да е изключение, въпреки трудностите, свързани с ограниченията заради пандемията. Музика все пак ще има - и на живо, и онлайн. 

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров канят най-верните си почитатели на традиционния си Коледен концерт на 25 декември от 11 часа. В програмата са включени шедьоври на класическата музика, посветени на най-светлия празник. Наред с „Аве Мария", „Adeste Fidelis", „Panis Angelicus" и „Stille Nacht" националният оркестър ще зарадва и почитателите на „Замръзналото кралство" с музика от популярния филм. 

„Коледа олицeтворява надеждата, а точно днес болезнено имаме нужда от нова надежда. Ние вярваме, че можем да сме добрите орисници и да пожелаем на всички една по-щастлива, здрава и успешна нова година. Това е и основната линия на концерта", казва маестро Тодоров. 

Също на Коледа, 25 декември, от 18,00 часа в залата на Операта зрителите ще се потопят в магията на празничния концерт „Коледна фантазия" с участието на Еделина Кънева и Орлин Горанов и оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. Диригент на концерта ще е младият Виктор Крумов. Преди началото на концерта коледният дух ще завладее фоайетата на Операта с изпълненията на виртуозните музиканти от камерните формации „Арс Нова" и Брас квартет „Августа Траяна". 

От 26 декември до 1 януари 2021 г. почитателите на Новогодишния музикален фестивал ще могат да се насладят на едни от емблематичните празнични новогодишни концерти през годините. Националният дворец на културата предлага хибридно издание на традиционния фестивал. Събитието ще включва онлайн издание, в което ще бъдат излъчени кадри, предоставени от архива на БНТ, а на 1 януари 2021 г. в Зала 1 ще се състои Празничният новогодишен концерт „Севера и Юга", който е съвместно организиран от НДК и Софийска филхармония.    

Онлайн изданието ще бъде открито на 26 декември с Празничния новогодишен концерт с диригент Емил Чакъров, солисти Милчо Левиев, Николай Гяуров (от 1 януари 1990 г.). На 27 декември ще бъде излъчен концертът „Имена от бъдещето" с диригент Найден Тодоров и Софийска филхармония (от 1 януари 2006 г.). 28 декември ще предложи на зрителите Празничен новогодишен концерт „Духът на Русия" с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2009 г.). Празничен новогодишен концерт „Духът на Италия" с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2010 г.) гледаме на 29 декември. Концертът „Пътешествие по Дунава" с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2013 г.) е на 30 декември.  
Последен от серията онлайн излъчвания ще бъде знаковият концерт „Духът на Европа" с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2018 г.), с който преди две години НДК отбеляза домакинството на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз. Той ще бъде излъчен на 31 декември. 

Концертите в онлайн изданието „Духът на Коледа" ще бъдат излъчени на официалната Фейсбук страница на Национален дворец на културата. 

В първия ден от новата година ще имаме възможността да се насладим на живо в Зала 1 на НДК на Празничния новогодишен концерт, който ще бъде под надслов „Севера и Юга" и ще се проведе в партньорство със Софийска филхармония. Негов диригент ще е маестро Емил Табаков, който ще предложи музикална разходка през неговия респектиращ прочит на Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. Концертът „Севера и Юга" е замислен от НДК и Софийска филхармония като послание и надежда за една по-добра година. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: