ЕС с план за възстановяване от щетите на пандемията в размер на 826 млрд. долара

ЕС с план за възстановяване от щетите на пандемията в размер на 826 млрд. долара Снимка: pixabay


Европейският съюз разкри в сряда плана си за възстановяване след пандемията от коронавирус, който е в размер на 750 милиарда евро (826 милиарда долара). Ако преговорите между 27-те държави членки се окажат успешни, планът може да представлява основна стъпка към обединяване на финансовите системи на блока.

Съгласно новия план ЕС ще заеме 750 милиарда евро чрез отдаване на дългосрочни държавни облигации на международните пазари. 2/3 от тези пари ще бъдат разпределени безвъзмездно на всяка държава членка, а останалите 250 милиарда евро ще останат на разположение за заеми (държавите членки трябва да кандидатстват поотделно, като всеки кандидат ще трябва да покрива определени условия).

Планът изисква одобрение от всички 27 държави членки на ЕС, както и от Европейския парламент.

Според New York Times безвъзмездните средства вероятно ще бъдат преломен момент при преговорите с по-заможните държави от ЕС като Холандия и Швеция. Германия и Франция обаче се застъпват за безвъзмездните помощи – миналата седмица двете държави излязоха с предложение за подобен структуриран пакет, което беше историческа стъпка за Германия, която в миналото се противопоставяше на идеята за съвместен дълг между икономиките на Европейския съюз.

Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, каза в сряда, че икономиката на еврозоната може да се свие до 12% при най-лошия сценарий. Според нея спадът ще бъде най-малко 8%, въпреки че по нейните думи „лекият сценарий вече не е на дневен ред“.

Япония също представи план за стимулиране на икономиката си в сряда на стойност 1,1 трилиона долара. Подобно на ЕС Япония ще емитира облигации за покриване на разходите си.

Държавите членки на ЕС ще се срещнат на 18 юни, за да започнат обсъждането на подробности от плана за възстановяване. Високопоставен холандски служител заяви пред CNBC, че преговорите вероятно няма да бъдат лесни: „Позициите са доста раздалечени, а тази среща изисква пълно единодушие, така че преговорите ще отнемат време. Трудно е да си представим, че предложението ще изглежда по същия начин на финала на тези преговори.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: