Министър Каракачанов: Всички видове въоръжени сили се модернизират

Министър Каракачанов: Всички видове въоръжени сили се модернизират Снимка: Министерство на отбраната

Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години да не са предприети действия за модернизация и превъоръжаване.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 21 декември, по време на посещението си в завод „ТЕРЕМ – ХАН КРУМ“ в Търговище. 

Всички авиационни платформи – Ми-17, Ми-24, Су-25, МиГ-29, Л-39, през тези четири години преминаха ремонт, възстановяване, някои и модернизация. Сключена бе сделката за закупуване на осем нови самолета Ф -16 БЛОК – 70.

Във ВМС бяха придобити два кораба – минни ловци, сключен бе договорът за два нови модулни патрулни кораба. Водим разговори за придобиване на една или две подводници. 


Наскоро бе подписан договорът за 98 машини за Съвместното командване на специалните операции, а преди броени дни - и договорът за модернизацията на танковете Т-72, който ще бъде извършен в „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ“ – Търговище“, каза още министър Каракачанов и заяви, че до края на мандата ще бъде довършен и проектът за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Министърът подчерта, че основният стремеж при реализацията на всички модернизационни проекти е работата да се извършва от български фирми: „Така средствата, които българският данъкоплатец отделя за отбрана, остават в България."

Изграждането на двата модулни патрулни кораба ще бъде извършено в българска корабостроителница. Двата минни ловци ще бъдат ремонтирани също у нас – в „ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ-Варна“, новите машини за Специалните сили ще се произвеждат в българска фирма – „Самел -90“.

Министърът на отбраната припомни, че за последните три години възнагражденията в армията са повишени четири пъти, като сумарното увеличение на заплатите е 48%. „Направихме немалко и продължаваме напред“, каза министър Каракачанов.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: