Българската армия ще придобие 98 бойни машини за специалните сили

Българската армия ще придобие 98 бойни машини за специалните сили Снимка: Министерство на отбраната

Договор за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции в изпълнение на инвестиционния проект за повишаване на мобилността и защитата на личния им състав, бе подписан  днес, 8 декември 2020 г., от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на българската фирма „Самел – 90“ Петър Георгиев в Министерството на отбраната.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години.

Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година, уточняват от Министерството на отбраната.

С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че така се осигурява възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии.

Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. 

„Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия, да ѝ даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: