Ваксинирането започва на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

Ваксинирането започва на 27 декември в София, Пловдив и Бургас Снимка: pixabay

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях".

Доцент Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

"Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150 000, 200 000 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни той.

По отношение на ваксината на "Модерна" - тя се движи по стъпките на "BioNTech", те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Той изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на "Астра Зенека".

Досега всички ваксини са двудозови. Отстоянието между двете ваксинирания е  средно около месец.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: