Европейската централна банка отмени забраната за плащане на дивиденти

Европейската централна банка отмени забраната за плащане на дивиденти Снимка: pixabay.com

Прогнозираната сума за разпределение е между 10 до 12 млрд. евро, което е приблизително една трета от обичайното

Европейската централна банка (ЕЦБ) на практика отмени забраната за раздаване на банкови дивиденти и за обратно изкупуване на акции. Въпреки това остана ограничението на размера на тези плащания, тъй като се очаква нова вълна от непогасени кредити през тази и в началото на следващата година заради проблемите в икономиката, предизвикани от второто избухване на COVID-пандемията и последвалите го ограничения и локдауни.

Ръководството на Европейската централна банка очаква финансовите институции в еврозоната да изплатят до септември 2021 г. дивиденти в размер между 10 и 12 млрд. евро, след като тази седмица ЕЦБ облекчи наложената през пролетта забрана за подобни изплащания. Това прогнозира в сряда председателят на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

Очакваме изплащане на дивиденти в размер от 10 до 12 милиарда евро, което е приблизително една трета от това, което европейските банки плащат в една нормална година“, каза Енрия, визирайки, че кредиторите в еврозоната трябва да се справят със загубите, причинени от коронавирусната пандемия.

През септември 2021 г. ЕЦБ възнамерява да вдигне заложената вчера горна граница на допустимия размер на раздаваните дивиденти (до 15% от акумулираната печалба през 2019-2020 г.).

За агенция Ройтерс германският банков надзорник Йоахим Вюрмелинг заяви, че големите германски банки ще могат да платят приблизително половината от сумата, която първоначално са предвидили за дивиденти на акционерите.

Банкерите се оплакват, че ще изпитат трудности да привличат инвеститори, ако не им бъде позволено да раздават такива възнаграждения.

Някои политици обаче смятат, че не трябва да се допуска подобно изплащане на дивиденти, докато банките получават субсидирана ликвидност от ЕЦБ при отрицателни лихви, а правителствата гарантират банковите заеми.

Това просто не трябва да се случва, тъй като милиарди средства на данъкоплатците преминават директно от обществената кесия към акционерите на банките", коментира Свен Гьоголд, германски евродепутат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: