27-те членки на ЕС постигнаха компромис за следващия европейски бюджет

27-те членки на ЕС постигнаха компромис за следващия европейски бюджет Снимка: pixabay

На срещата в Брюксел лидерите на ЕС приеха решение Европейският съд да бъде този, който да прецени дали бюджетът на ЕС може да бъде обвързан с нормите на законността.

До произнасянето на Съда на ЕС Европейската комисия няма да прави предложения за спиране на бюджетните плащания заради пречки пред върховенството на правото, съобщава БТА. Новото условие влиза в сила от 1 януари догодина.

Предвижда се ЕК да предлага спиране на средствата при всякаква установена измама, конфликт на интереси и корупция. В подобни случаи ЕК се задължава да действа обективно, честно, независимо и на основата на факти, при еднакво отношение към европейските страни и без дискриминация.

Спирането на средствата ще става по предложение на ЕК и с решение на Съвета на ЕС, но само когато са изчерпани всички останали правни възможности и само при ясно доказана връзка на нарушението с нанесена щета на бюджета.

Припомняме, че Унгария и Полша наложиха вето на утвърждаването на седемгодишната финансова рамка на блока за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване, възлизащ на 750 млрд. евро именно заради обвързването на изплащането на средствата с механизма на върховенството на закона.

След дълги преговори през последните няколко седмици очевидно е намерен компромис, пише NBC NewYork. Двете страни ще могат да поискат становище от Съда на ЕС, за да може в крайна сметка институцията да се произнесе дали обвързването на плащанията с нормите на правовота държава не нарушава европейските договори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: