Орбан заплашва с вето върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване

Орбан заплашва с вето върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване Снимка: pixabay

Унгарският министър-председател отхвърля европейския план за обвързване на евросредствата със зачитането на върховенството на закона

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заплаши, че ще наложи вето върху бюджета на ЕС и европейския план за възстановяване, ако се приеме проектът за обвързване на средствата от еврофондовете със спазването на принципа на правовата държава, съобщи Le Figaro.

 

Унгарската медия Mandiner.hu обяви по-рано, че писмото е изпратено до ротационното председателство на ЕС в лицето на Германия, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и до президента на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

„Въпреки че Унгария е поела ангажимент за сътрудничество, с оглед на последните развития не може да осигури единодушие, необходимо за пакета, приет през юли относно европейския бюджет 2021-2027, както и за плана за възстановяване след пандемията, който се опира на този бюджет”, се посочва в писмото на Виктор Орбан, според унгарската медия. Европейският парламент и Германия, които преговаряха от името на двадесет и седемте държави членки, се споразумяха в четвъртък бъдещият бюджет да включва безпрецедентен механизъм, обуславящ разпределението на финансирането на базата на зачитане на принципите на върховенството на закона.

 

Това временно споразумение, което тепърва трябва да бъде ратифицирано от държавите членки с квалифицирано мнозинство, веднага предизвика яростния отпор на Полша и Унгария, пише френският ежедневник. Според уебсайта Mandiner.hu Виктор Орбан е заявил, че „предложеният санкционен механизъм се основава на неясни правни определения“, които по-специално създават „възможности за политически злоупотреби“ и че „ако това остане така, правителството на Унгария няма да има друг избор, освен да отхвърли останалите елементи от (бюджетния) пакет“.

 

Европейски източник потвърди пред Франс прес, че писмото на унгарския премиер е получено от Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен, германското председателство на ЕС, а също така и от Португалия, която ще поеме поста от Берлин през януари. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: