Търговията с инвестиционно злато с исторически рекорди през 2020 г.

Търговията с инвестиционно злато с исторически рекорди през 2020 г.


Отминаващата година беше белязана от исторически рекорди в търговията с инвестиционно злато. В условията на коронакризата бяха регистрирани най-големият обем от сделки и най-високите цени. Цените на инвестиционното злато се покачват от края на 2019 г., но под въздействието на пандемията през 2020 г. стойността му достига исторически връх, коментира пред БНР експертът Валентина Григорова

През март тази година беше отбелязан за цялата писана световна история на златото и на сделките с него най-големият пик, най-високият обем търгувано злато в света – за ден бяха продадени над 260 млрд. щатски долара злато“, каза тя, като допълни, че огромна част от сделките през годината са извършени с физически налично злато под формата на кюлчета и монети. 

Дори новият световен рекорд във фиксинга на златото, достигащ 2061,5 долара за тройунция, абсолютно не повлиява на нивото на сделките, те продължават да са високи, инвеститорският интерес продължава да остава висок“, посочва още Григорова. 

Коронакризата провокира и разцвет на онлайн търговията в сектора. „Този удобен, сигурен и безопасен в здравно отношение начин на плащане, гарантиран богат асортимент и качество на продуктите със световно признати сертификати е начин да се гарантира обем и разцвет на търговията“, отбеляза експертът.  

През последните няколко седмици на европейския пазар се регистрира рязък скок в търсенето на физическо инвестиционно злато, като към текущия момент това довежда до дефицит при някои от продуктите, съобщава Bloomberg. Швейцарската рафинерия PAMP е увеличила сроковете за доставка на предварително направени поръчки от стандартните 1-2 седмици до 6-8 седмици. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: