Цената на златото отново обнови рекорда си

Цената на златото отново обнови рекорда си Снимка: wikipedia.org

Златото поскъпна до рекордните 2318 долара за тройунция

Стойността на златото в четвъртък сутринта се повиши до 2318 долара за тройунция, като отново обнови историческия рекорд, показват данните от търговете.

Към 07:56 ч. българско време цената на фючърсите на злато за юни на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,7 долара, или с 0,12%, до 2 317,7 долара за тройунция. По-рано по време на търговете показателят достигна нов рекорд от 2 323,7 долара. Стойността на фючърсите на среброто за май се повиши с 0,37% до 27,16 долара за унция.

Един от основните фактори за поддържане на високата стойност на благородния метал остават очакванията, че Федералният резерв (ФР) на САЩ може да започне да намалява основния лихвен процент през следващите месеци. По данни на CME Group, около 62% от анализаторите допускат намаляване на лихвения процент от Федералния резерв през юни.

В петък се очаква публикуването на статистическите данни за безработицата в САЩ, данните се вземат предвид от Федералния резерв при вземане на решения за лихвения процент. Златото е чувствително към статистиката на САЩ и сигналите за паричната политика на ФР. Традиционно слабата макростатистика задържа долара и поддържа стойността на златото.

Друг фактор за поддържане на високата цена си остава геополитическата ситуация. Напрежението в Близкия изток способства за засилване на търсенето на злато, което традиционно действа като актив-убежище.

В същото време анализаторите посочват риск от намаляване на стойността на златото. "Аз определено мисля, че ако продължаваме в същия дух, би трябвало да се формира един вид риск от падане, в противен случай ще се сблъскаме с корекция", коментира за агенция Блумбърг старши пазарният анализатор на Capital.Com Inc. Кайл Рода (Kyle Rodda).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: