ЕС ще стартира Фонда за възстановяване въпреки ветото на Унгария и Полша

ЕС ще стартира Фонда за възстановяване въпреки ветото на Унгария и Полша

Европейският съюз ще стартира своя финансов пакет на стойност 1,8 трлн. евро, за да съживи засегнатата от Covid кризата икономика на блока, дори ако Унгария и Полша продължават да се опитват да наложат вето върху проекта. Това заяви еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. 

Двете страни наложиха вето върху приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027 г. на стойност 1,1 трлн. евро и на Фонда за възстановяване за 750 млрд. евро. Причината беше, че законът за бюджета включва нова клауза, която обвързва достъпа до тези средства със спазването на върховенството на закона. Будапеща и Варшава от години са остро критикувани от съюза заради дефицити именно по отношение на върховенството на закона.  

"Няма да капитулираме пред ветото", посочи Джентилони по време на конференция, организирана от Института за международни политически изследвания (ISPI)  и външното министерство на страната. 

"Предпоставката е, че сме много ясни по отношение на тези държави членки, ще продължим без тях", подчерта бившият италиански премиер. Той също така заяви, че се притеснява от продължаващото противопоставяне на двете източноевропейски държави, но е уверен, че то ще бъде преодоляно чрез споразумение, благодарение на "пътищата на дипломацията". 

"Полша и Унгария взимат останалите 25 държави като заложнички тъкмо насред пандемията, защото очевидно имат намерение изцяло да погазят демокрацията", коментира в началото на ноември за DW журналистката Барбара Везел, като подчерта, че е крайно време Брюксел да разработи механизъм за изхвърляне на държави като Полша и Унгария от ЕС.  

През седмицата "Файненшъл таймс" съобщи, че Европейският съюз проучва възможните начини за приемане на Фонда за възстановяване без участието и съгласието на Унгария и Полша, напомня БНР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: