Как да се избавим от натрапчивите тревожни мисли

Как да се избавим от натрапчивите тревожни мисли Снимка: pixabay

Всички знаят, че постоянната тревога и безпокойство пречат на човек да живее нормално.

Те пречат на постигането на целите, а освен това съвременните изследвания показват, че тревожността подкопава физическото здраве на човека.

Мнозина постоянно се тревожат не заради реални, а заради измислени заплахи. Например, страхуват се за любимия човек, с когото може нещо да се е случило, а  най-вероятно никога няма да се случи. Те се страхуват да започнат нещо, боят се от провал на бизнеса или от неразбирането на други хора.

Безсънието, сърдечните заболявания и стомашните язви често са предизвикани от излишно безпокойство, продължило дълго време.

Има няколко основни правила, които позволяват ако не напълно да се отървете от безпокойството, то значително да го намалите.

1. Занимавайте се се нещо

Както знаете, натоварването с някаква дейност е в състояние да измести безпокойството от живота ви. Ако се притеснявате за нещо, просто започнете да правите нещо. Както казва Уинстън Чърчил, „Имам твърде много работа, за да имам време да се притеснявам“.

2. Много страхове са изцяло напразни

В повечето случаи човек се притеснява за нещо, което може никога да не се случи. Затова, ако се притеснявате, помислете какъв процент от това е вероятно да се случи. Обикновено много човешки страхове са напълно неоснователни. Необходимо е да поставите ограничител на вашите притеснения. Помислете каква степен на безпокойство заслужава едно или друго събитие от живота ви и не се притеснявайте повече, отколкото трябва.

3. Не можете да промените миналото

Друго също толкова важно правило е, че миналото трябва да бъде оставено в миналото. Напълно безполезно е да се притеснявате за това, което вече се е случило. Трябва да анализирате грешките си и да си извлечете поука от тях.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: