Банкери: Лихвите ще останат ниски за дълго време

Банкери: Лихвите ще останат ниски за дълго време Снимка: БНБ

Мораториум върху задълженията не се очаква, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов.

Лихвените равнища ще останат изключително ниски в продължителен период от време заради кризата с COVID-19, прогнозираха водещи банкери по време на конференцията „Банките и бизнесът“.

Нов частичен мораториум върху задълженията не се очаква, тъй като той не би имал толкова голяма ефективност, допълни от своя страна подуправителят на БНБ Калин Христов.

98% от заявленията за разсрочване на кредитни задължения от бизнеса и домакинствата са подадени през първите три месеца от действието на временния мораториум, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов. При бизнеса одобрени са 89 % до края на юни за компаниите и 93 на сто за домакинствата.

Банките у нас остават в много силна позиция, а мораториумът засега задържа ръста на необслужваните кредити, заяви Христов и прогнозира, че икономическото възстановяване догодина няма да е толкова бързо, колкото на всички ни се иска.

Въпреки това – лихвите ще останат ниски, прогнозира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Таксите за обслужване са се увеличили през годината, но доходът на банките от тях не е толкова сериозен, отбеляза Петър Андронов, председател на банковата асоциация, и с цел намаляване на разходите клиентите избират обслужване само от една банка и закриват сметките си в останалите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: