ЕП поиска оставката на директора на „Фронтекс"

ЕП поиска оставката на директора на „Фронтекс" Снимка: pixabay.com

Законодателите оказаха натиск върху изпълнителния директор на „Фронтекс" след журналистически разследвания през октомври, които чрез видео и други публично достъпни данни обвиниха служители на „Фронтекс", че са участвали активно в инцидент с отблъскване на мигранти в Егейско море.

Депутати от Европейския съюз атакуваха директора на „Фронтекс" Фабрис Леджери заради твърденията, че агенцията за гранична и брегова охрана е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа. 

При обработката на тези твърдения изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно загуби доверието ни и е време той да подаде оставка", заяви депутатът от социалистическата партия Кати Пири в изявление след изслушването на парламентарната комисия за граждански свободи. „Все още има твърде много въпроси без отговор относно участието на „Фронтекс" в незаконни практики", допълни тя. 

Мигрантите и бежанците са много уязвими към отблъскванията, извършвани от граничната охрана", заяви депутатът от Зелените Тинеке Стрик

Трябва да можем да разчитаме на агенция на ЕС, която предотвратява нарушенията на правата на човека и не ги извършва. Но „Фронтекс" изглежда е партньор в престъплението на тези, които умишлено нарушават тези човешки права", заяви Стрик. 

Тя се усъмни дали вътрешното разследване на „Фронтекс" ще даде резултати и настоя политическите групи на Европарламента да обмислят да започнат свое собствено разследване

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: