Испанските власти ще раздават пари на гражданите си просто така

Испанските власти ще раздават пари на гражданите си просто така Снимка: pixabay

Испания се подготви да въведе програма за базов доход и да започне да раздава пари на населението просто така в края на май.
Парите ще се изплащат на тези, чието финансово състояние се е влошило поради пандемията от коронавирус, пише Reuters, позовавайки се на министъра по социалните въпроси и миграцията Хосе Луис Ескрива.

Правителството трябва да одобри програмата на седмично заседание на кабинета на 26 май. Очаква се до милион семейства да получат пари, което ще струва на бюджета от 3 до 3,5 милиарда евро годишно. Размерът на плащанията ще се определя индивидуално за всяко семейство, в зависимост от доходите му.

Както отбелязва Bloomberg, испанският министър на икономиката Надя Калвино заяви в началото на април, че ако тази схема се окаже ефективна, тя „ще остане завинаги, което ще се превърне във важен инструмент за икономическа подкрепа“. Размерът на обезщетенията все още не е установен, но властите обсъждат сумата от 500 евро.

Други държави също обмислят да въведат базов доход. Например в Шотландия се обсъжда универсална схема, която ще позволи на правителството да изплаща ежемесечно пари на  всеки гражданин, независимо от финансовото му състояние или заетост.

Във Финландия експериментът за въвеждане на безусловен базов доход завърши с неуспех, раздаването на парите не повлия на растежа на пазара на труда. Правителството се отказа от идеята за безусловен базов доход поради неефективността му.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook