Berkshire Hathaway продаде дела си в Costco на стойност $1,3 млрд.

Berkshire Hathaway продаде дела си в Costco на стойност $1,3 млрд. Снимка: unsplash.com

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет разкри тази седмица, че миналото тримесечие е продал дела си в Costco, излизайки от една инвестиция, направена преди повече от 20 години. Продажбата е изненадваща по няколко причини, пише Business Insider.

Компанията на инвеститора увеличи позицията си в търговеца на дребно от 355 000 акции на стойност $32 милиона през декември 1999 г. до 4,3 милиона акции на стойност $1,3 милиарда в края на юни тази година. За този период от време цената на акциите на Costco скочи от по-малко от $50 на повеч от $300, което е приблизително 500% увеличение.

Много инвеститори биха се изкушили да осребрят пари в този момент, но Бъфет повтори известната си фраза, че „любимият му период на притежание е завинаги“.

Тесните връзки между Berkshire и Costco допълват мистерията. Чарли Мънгър, дългогодишен бизнес партньор на Бъфет и заместник-председател на Berkshire, е директор на Costco от 1997 г. и регулаторните заявления  показват, че към миналия месец самият той притежава акции на стойност над $60 милиона.

Сюзън Декър, друг директор на Berkshire, също е в борда на Costco, затвърждавайки близките отношения на двете компании. Освен това Бъфет и Мънгър никога не са пестили похвалите си за Costco през годините.

"Costco е абсолютно страхотна организация.", казва Бъфет на годишното събрание на акционерите на Berkshire през 2000 г. "Трябваше да притежаваме повече от Costco през годините. Чарли беше за това, но аз провалих нещата."

На срещата на Berkshire през 2011 г. Мънгър сподели някои от причините да се възхищава от компанията, която чрез стотици складове продава продукти на едро на ниски цени само за членове. 

Той каза: „Costco е бизнес, който се превърна в най-добрия в света в категорията си и го направи с изключителна меритокрация,  самоналагайки си  изключително етично задължението  да реализира всичките си ценови преимущества възможно най-бързо, да ги натрупа и да ги предаде на клиентите. И, разбира се, това създаде у клиентите свирепа лоялност."

„Беше прекрасно да се наблюдава този бизнес,“ продължи Мангър. „Ако веднъж или два пъти в живота си сте свързани с такъв бизнес, значи сте големи късметлии.“

Бъфет последва коментарите на Мънгър, като се пошегува с Costco-манията на партньора си, разказвайки една измислена история.

"Наскоро с Чарли бяхме в самолет, който беше отвлечен," каза той. "Похитителите ни избраха като двамата мръсни капиталисти, които наистина трябваше да екзекутират. Но бяха малко смутени. Всъщност нямаха нищо против нас, затова казаха, че преди да ни застрелят, ще ни изпълнят по една молба. Обърнаха към Чарли и попитаха: „Каква е молбата Ви, която бихте желали да изпълним?“

„Бих искал да изнеса още веднъж речта си за добродетелите на Costco с илюстрации.“, отговаря Мангър в разказа на Бъфет.

"Е, това ми звучи доста разумно," отговаря похитителят. "А какво бихте искали Вие, господин Бъфет?"

"Първо ме застреляй," казал Бъфет.

Неочакван изход 

Бъфет и Мънгър засипаха Costco с комплименти и на годишната среща през 2018 г. "Харесва ми всичко в нея.", казва Мънгър, отбелязвайки евтините недвижими имоти на компанията, конкурентните позиции и качествения персонал.

"Costco се ползват с огромна привлекателност в своя избирателен район. Те изненадват и радват клиентите си.", казва Бъфет. "В бизнеса няма други такива. Ако сте зарадвали клиентите, вие сте много напред."

Позицията на Berkshire в Costco не беше значителна по мащаб: през юни компанията на Бъфет притежаваше само около 1% от бизнеса, а холдингът представляваше по-малко от 1% от общата стойност на портфолиото му.

Все пак, продажбата безспорно е голяма изненада, предвид многократните похвали на Бъфет и Мънгър за Costco в продължение на повече от две десетилетия, дълбоките връзки на търговеца с Berkshire и историческото отвращение на Бъфет към продажбата на висококачествени акции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: