Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет изкупи обратно рекордни 9 млрд. долара

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет изкупи обратно рекордни 9 млрд. долара Снимка: unsplash.com

Докато пандемията от коронавирус тежи върху оперативните приходи и цената на акциите на Berkshire Hathaway, компанията увеличи действието на програмата си за обратно изкупуване на акции през третото тримесечие. Тя почти успя да удвои рекордното обратно изкупуване от второто тримесечие, пише CNBC.


Конгломератът на Уорън Бъфет е изкупил обратно 9 млрд. долара от собствените си акции,
което стана ясно в събота в отчета му за третото тримесечие. Това е голямо увеличение спрямо 5,1 млрд. долара през второто тримесечие и довежда стойността на общите изкупувания на Berkshire до 15,7 млрд. долара за 2020 г.


През тримесечието Berkshire изкупи повече от 2,5 млрд. долара в акции от клас А и около 6,7 млрд. долара в акции от клас Б. Това взриви оценката на UBS за общо изкупуване на тримесечие от едва 3,2 млрд. долара.


Изкупуването на Бъфет идва в тежък период за неговите операции, тъй като световната икономика се бори да се възстанови от коронавируса, пряко засягайки всички отделни бизнеси, собственост на компанията, които включват железопътни линии, комунални услуги и застраховки.


Berkshire заяви, че оперативната му печалба е 5478 млрд. долара, което е с 30% повече спрямо предходната година. Но нетните печалби на компанията скочиха с над 82% на годишна база до 30 137 млрд. долара.


Apple, най-големият акционен холдинг на Berkshire, събра над 26% през третото тримесечие. Coca-Cola е спечелила 10,5% за този период от време. Бъфет обаче предупреди инвеститорите да не обръщат внимание на тези нетни печалби, тъй като печалбите от инвестициите са нереализирани и нестабилни.


Бъфет смята ли, че акциите са евтини?
В годишното си писмо, публикувано по-рано тази година, Бъфет обсъди кога той и заместник-председателят на Berkshire Чарли Мангър ще решат да изкупят обратно акциите.

„Нашето мислене се свежда до това: Berkshire ще изкупи обратно акциите си само ако:

 а) Чарли и аз вярваме, че се продават за по-малко, отколкото си струва;

б) компанията, след завършване на обратното изкупуване, остане с достатъчно пари.“ Buffett написа. „С течение на времето искаме броят на акциите на Berkshire да намалее. Ако отстъпката от цената към стойност (както я изчисляваме) се разшири, вероятно ще станем по-агресивни при закупуването на акции. Ние обаче няма да подпираме акциите на никое ниво.“


Бъфет също защити практиката като цяло на годишната среща на Berkshire през май.


„Когато условията са подходящи, трябва да е очевидно и обратното изкупуване на акции не би трябвало да има и най-малко омърсяване, както е и с дивидентите“, каза той.


Въпреки завръщането на акциите от клас А на Berkshire Hathaway от почти 20% през третото тримесечие, те все още са доста по-ниски от S&P 500 тази година. Делът е загубил 8%, в сравнение с общата възвръщаемост от 10% за S&P 500.


В края на август Бъфет обяви, че Berkshire е купил дялове от поне 5% в петте водещи японски търговски компании: Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp. Но компанията обяви, че няма други големи придобивания тази година.

 

Дори след рекордното обратно изкупуване тази година, купчината пари в Berkshire все още възлиза на 145,7 млрд. долара до края на третото тримесечие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: