Бъфет промени мнението си за златото. Ще стане ли същото с биткойн?

Бъфет промени мнението си за златото. Ще стане ли същото с биткойн? Снимка: cnbc.com

Уорън Бъфет промени мнението си относно златото като инвестиция, което накара някои хора да си мислят, че същото може да се случи и с биткойна. 


 

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет винаги е гледал негативно на златото като инвестиция. В миналото е казвал, че предпочита да купува дялове на добри компании, вместо да инвестира в злато. Това обаче се промени.


 

Компанията на Бъфет, Berkshire Hathaway, разкри в петък, че е продала банкови акции и е купила такива в компания за добив на злато. Цената на златото наскоро скочи на повече от $66 на грам. Berkshire Hathaway се отдръпна от Goldman Sachs напълно, намали акциите си в JP Morgan Chase с 61% и продаде фондовете си в Wells Fargo и PNC. Вместо това компанията закупи дял в Barrick Gold, една от най-известните фирми за добив на злато. Това изпрати акциите на компанията, както и тези на съперниците й, в небесата.


 

Друга инвестиция, която Бъфет не крие, че не харесва, е биткойн. През 2018 г. той нарече криптовалутата „отрова за плъхове на квадрат“. През февруари той обядва с няколко изпълнителни директори на криптокомпании, включително и с основателя на Tron, Джъстин Сън. Сън подари на Бъфет първия му биткойн, съхраняван в телефон Samsung Galaxy Fold. Милиардерът обаче го дари за благотворителност и съобщи, че никога няма да притежава биткойн.


 

Независимо от това, Бъфет, променяйки позицията си относно златото, накара хората в криптосектора да се зачудят дали същото няма да стане с биткойна. Джейсън Уилямс, съосновател на Morgan Creek Digital, в събота написа в Twitter:

„Бъфет продаде банките и купи злато. Скоро ще купи и биткойн.“


 

Въпреки това много хора в социалните мрежи не вярват, че той ще инвестира в биткойн. Един потребител на Twitter изказа мнението си: „Той не разбира технологията, но е стар като златото и затова има логика.“ Друг сподели, че Бъфет е прекалено голям инат да купи биткойн. „Гордостта му е много по-ценна за него“, каза трети потребител. Една част обаче вярват, че изпълнителния директор на Berkshire Hathaway тайно инвестира в биткойни.


 

Питър Шиф, голям привърженик на златото, беше радостен, че „Бъфет най-накрая купи акции в злато“, като в Twitter допълни: „Уорън Бъфет знае, че инфлацията е данък. Ако не искаш да плащаш данъка, купи злато или акции в злато, както направи Бъфет.“


 

Някои хора се опитаха да познаят на каква цена Бъфет ще започне да купува биткойни. Макс Кийзър, популярно телевизионно лице и привърженик на биткойн, вижда инвестицията на Бъфет в златото като нещо позитивно за биткойн. Той вярва, че милиардерът ще започне да купува криптовалутата на $50 000 и сподели в Twitter:


 

„Уорън Бъфет ще започне панически да купува биткойн на $50 000, както и Питър Шиф.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: