Коронавирус в Австрия: местните жители активно купуват оръжия

Коронавирус в Австрия: местните жители активно купуват оръжия Снимка: Pixabay

В Австрия е в сила втори локдаун поради пандемията от COVID-19. В очакване на най-лошото австрийците се запасяват с оръжия и боеприпаси.

Социалният и икономически живот в Австрия е сведен до минимум поради локдауна, който влезе в сила на 17 ноември. За да се предотврати разпространението на коронавируса, повечето магазини и  предприятия за услуги в страната бяха затворени, което според експерти ще доведе до силна икономическа рецесия.

Австрийската търговска камара очаква спад на търговията в страната с 50% през 2020 г.

Драстичните карантинни мерки обаче невинаги означават загуби. Така например австрийските магазини за оръжия, които продължават да работят въпреки карантината и продажбите им бързо нарастват, се оказаха неочакван печеливш.

Бившият военен, а сега търговец на оръжие Маркус Швайгер не се оплаква. Според правителствено постановление търговията с оръжие се счита за „системно важна“ дейност, така че въпросните магазини продължават да работят въпреки карантинните мерки.

В същото време Швайгер има и друго предимство: собствено стрелбище, което също работи, въпреки че други спортни съоръжения са затворени поради карантината.

Три пъти повече хора идват тук сега, отколкото обикновено“, споделя той пред DW. Въпреки това, поради ограниченията заради коронавируса, Швайгер взема със себе си не повече от двама души в стрелбището, което се намира в мазето. 
 

По време на първия локдаун, въведен тази пролет, австрийските магазини за оръжия продаваха повече пушки и пистолети от обикновено.

А сега търсенето на курсове по безопасно боравене с оръжия също рязко се увеличи, след което се издава съответният сертификат (Waffenfürerschein), който е необходим за получаване на лиценз.
 

Сертификатите за способност за боравене с оръжия се продават като топъл хляб", казва Швайгер. Той издава до 40 такива сертификата на седмица - което е три до четири пъти повече отпреди. Напливът на клиенти е повлиян и от скорошната терористична атака: преди две седмици в центъра на Виена радикален ислямист уби четирима души и бе застрелян от полицията.

След тази атака все повече хора идват при нас“, признава Маркус Швайгер, който води онлайн курсове заради коронавируса, а в неговото стрелбище се провеждат само изпити. Според него за три седмици той печели петцифрена сума.

Бизнесът върви“, не крие удовлетворението си Швайгер.

Продажбите на оръжие в Австрия растат от няколко месеца. От март, когато властите на страната въведоха първия локдаун, до август 2020 г. броят на оръжията за лично ползване на австрийците се е увеличил с 22 000 единици - което означава, че около хиляда пистолети и пушки са закупувани на седмица, според анализатори на индустрията от сайта Branchenradar. През септември едно до няколко оръжия се съхраняват в домовете на 320 000 австрийци.

Маркус Швайгер сравнява трескавото купуване на оръжия с шумотевицата около тестените изделия или тоалетната хартия: „Когато възникне несигурност, хората винаги купуват оръжия или се запасяват с боеприпаси.“

„Хората се притесняват, че бързото разпространение на инфекцията може да спре доставките на електричество и топлина и ще започнат грабежи", обяснява собственикът на магазина.

Оръжията в килера, по думите на Швайгер, им дават усещане за сигурност. Така беше вече в Австрия по време на миграционната криза преди няколко години, когато, страхувайки се от приток на бежанци, австрийците купуваха по 1400 оръжия седмично за лична употреба.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: