Петкова: От 2021 ще имаме нов източник на природен газ

Петкова: От 2021 ще имаме нов източник на природен газ

Азербайджанският газ ще постъпи на 1 януари от друга входна точка

„През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ. Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г.". Това заяви в ефира на NOVA енергийният министър Теменужка Петкова.  

От думите на министъра стана ясно, че въпреки, че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернатива на доставките от Русия. "Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ - от Азербайджан.", подчерта Петкова. 

Министър Петкова уточни, че азербайджанският газ ще постъпи на 1 януари в България не през входна точка Комотини, която е в рамките на проекта за интерконектора Гърция - България, а през друга входна точка. Интерконекторът Гърция - България е обмислен така, че да се случи паралелно с пускането на Трансадриатическия газопровод, обясни още тя. Забавянето в строителството на територията на България се е случило заради проблеми, възникнали във връзка с пандемията, включително и такива с доставките. Временната входна точка ще функционира в продължение на няколко месеца, докато стане готова входната точка Комотини, която е планирана първоначално при подписването на договора, уточни Петкова. 

В отговор на въпрос, дали енергийната ни система е защитена в настоящата ситуация на пандемия, министърът припомни, че енергийните предприятия са стратегически обекти и в такива ситуации работят по специални планове. Указания на работещите в предприятията са дадени още през месец март, а системата работи по тях и в новата обстановка още от септември месец, каза още тя. 

По отношение на АЕЦ „Козлодуй“, тя подчерта, че хората, работещи в централата имат много високо чувство на отговорност и осъзнатост по отношение на важността на работата си в централата. Министърът каза още, че се прилагат всички мерки за сигурност и санитарна безопасност. 

Министърът подчерта значението и предимствата на диверсификацията за по-добрите цени и условия на пазара. „Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.", добави тя. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: