„Спейс Екс" изстреля успешно първия си космически кораб

„Спейс Екс" изстреля успешно първия си космически кораб Снимка: NASA TV

„Спейс Екс" (SpaceX) изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА. Така ще се сложи край на руския монопол над космическите полети с астронавти, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация. От 2011 г. всички полети с хора на борда до и от станцията бяха извършвани с много надеждните руски космически кораби „Союз", отбелязва Франс прес.  

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавирус. За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, в качеството си на председател на Националния космически съвет. „Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс. 

На борда на капсулата „Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. 

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: