Отношенията по оста ЕС-САЩ никога няма да бъдат същите

Отношенията по оста ЕС-САЩ никога няма да бъдат същите Снимка: pixabay.com

След мандата на Доналд Тръмп като президент на САЩ

Отношенията между Европа и Съединените щати вероятно никога повече няма да бъдат същите, сподели бивш шеф на кабинета на Белия дом, цитиран от Euronews.

 

Мик Мулвани, който сега е специален пратеник на САЩ в Северна Ирландия, заяви, че дори президентският мандат на Джо Байдън няма да може да възвърне положението на отношенията между ЕС и САЩ в състоянието, в което бяха преди идването на Доналд Тръмп в Белия дом през 2017 година. 

 

Той каза още, че Тръмп е демонстрирал пред американското общество как се сключват изгодни за САЩ търговски сделки и освен това е накарал европейските страни да плащат своя дял в издръжката на НАТО. 

 

Като цяло настроенията, които се наблюдават относно потенциално „затопляне“ на отношенията между ЕС и САЩ след избирането на нов американски президент, отговарят на истината. Но е крайно невероятно да мислим, че всичко ще се върне, както беше преди мандата на Тръмп като президент“, каза Мулвани. 

Трудно бихме могли да видим търговско сътрудничество между двете страни, каквото имаше при президентите Обама, Буш или Клинтън. Това се дължи на няколко фактора, върху които Доналд Трълмп остави своя траем отпечатък“.

 

На първо място това е търговията. САЩ вече търси сделки, които са изгодни и за самите американци и американско общество“.

„Националната политика на Съединените щати бе такава, че в повечето търговски споразумения, които сключвахме, давахме доста повече от това, което получавахме. Това се дължеше може би на стремежа ни да ограничаваме влиянието на Съветския съюз по време на Студената война. Но този период е в миналото и вече не е годен за прилагане.“

 

„Втората основна промяна в поведението на САЩ при президента Доналд Тръмп бе, че той призова и останалите членове на НАТО – тоест тези в Европа – да започнат да плащат за отбраната си в алианса. Никой друг американски президент не бе правил това досега. Имаше отзвук както при демократите, така и при републиканците“.

Независимо, че Тръмп се обяви за победител в изборите за американски президент през миналата седмица, европейските лидери започнаха да поздравяват Байдън за победата

 

Относно това как Тръмп ще напусне Белия дом, Мулвани коментира:

Убеден съм, че той ще си тръгне с достойноство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: