Нов щам на вируса Нипах: поредна заплаха за човечеството

Нов щам на вируса Нипах: поредна заплаха за човечеството Снимка: unsplash

Пандемията от коронавирус още не е утихнала, а учените вече предупреждават за появата на нов потенциално опасен вирус – Нипах

Става въпрос за вирус, който се среща при прилепите в Индия и Бангладеш. Той е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет. Има реална опасност той да се превърне в опасен щам, който е възможно да се разпространи бързо сред хората, причинявайки смърт, пише британското издание „Експрес“.

Вирусът може да се предаде на хора, консумирали плодове, върху които е попаднала слюнка от заразено животно. Към момента няма лекарство или ваксина срещу този вирус.

Учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди, а огнищата на заразяване са се увеличили включително и в райони, в които липсват тези плодове, за които до момента се е смятало, че са свързани със заболяването.

Изследователите твърдят, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но е напълно възможно сред прилепите вече да има негови щамове с променени характеристики.

Ако това се случи, резултатът може да бъде масово разпространение на смъртоносното заболяване, предупреждава ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Симптомите на Нипах са подобни на тези на заболявания като японския енцефалит и маларията. Според учените, това е причината опасността от новия вирус да се подценява.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: