Британският генерален щаб предупреди за риск от нова световна война

Британският генерален щаб предупреди за риск от нова световна война Снимка: pixabay

Началникът на Генералния щаб на Великобритания Ник Картър припомни за многобройните регионални конфликти и предупреди за риска от ескалацията им до размера на мащабна война.

Ситуацията се влошава от кризата поради пандемията, каза той.

 

На фона на пандемията от коронавирус и голям брой продължаващи регионални конфликти в света, рискът от нова световна война се изостри, каза генерал Ник Картър, началник на Генералния щаб на британската армия, пред Sky News.

 

Той заяви, че в миналото икономическите проблеми са довели до кризи в сигурността. Картър е загрижен за възможността това да се повтори предвид щетите, нанесени на глобалната икономика от коронавируса.

 

„Мисля, че сме изправени пред реален риск ескалацията да доведе до грешни сметки, предвид многобройните регионални конфликти. Мисля, че трябва да внимаваме за това”, каза Картър.


Той обясни, че под грешни сметки има предвид действията на „главните лица“, които водят до раздуване на конфликти, вероятно поради факта, че те не разбират последствията.

 

Това означава, отбеляза Картър, че повече хора биват въвлечени в тях, което в крайна сметка може да доведе до широкомащабна война. Генералът подчерта, че същото се е случвало и преди.

 

Картър беше попитан и доколко реална е заплахата от нова световна война.

 

„Просто мисля, че съществува такъв риск и трябва да сме наясно с него. Така че е важно да помним уроците от миналото“, обясни Картър. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: