Стивън Хокинг и неговите прогнози за бъдещето на човечеството

Стивън Хокинг и неговите прогнози за бъдещето на човечеството Снимка: yandex

Астрофизик, учен и професор, Стивън Хокинг предсказа бъдещето на нашата планета и на цялото човечество за хиляди години напред.

Стивън Хокин
г е роден в Оксфорд, Великобритания, през 1942 г. Още в училище проявява голям интерес към математиката и физиката. Учи в Оксфордския и Кеймбриджския университет. С изследвания в сферата на космологията получава докторска степен.

Докато учи магистратура в Кеймбридж, младият и талантлив специалист се разболява от безпощадна болест (амиотрофична латерална склероза), която води до парализа на крайниците и атрофия на мускулите.

Той е един от най-младите членове на Английското кралско общество (1971 г.), Командор на ордена на Британската империя (1982 г.),  носител на много британски кралски отличия, както и на награди за научноизследователска дейност.

Хокинг се движеше в инвалидна количка и използваше речев синтезатор, а от 1975 г. към инвалидната му количка бе поставен компютър, който му позволява освен да говори, да пише и статии, да ползва интернет и електронна поща. Стивън  контролира компютъра с помощта на сензор, фиксиран към един движещ се мускул на бузата му. Болестта не му попречи да се занимава с научни дейности, да преподава приложна математика и физика, да практикува космология, да изучава гравитацията и теорията на относителността.   

Благодарение на научната си работа Стивън Хокинг разкрива как работят законите на Вселената и по този начин прогнозира различни събития в нея.

  

Професорът твърди, че ако компютрите и техните програми продължават да се развиват толкова бързо, след 100 години те ще станат напълно независими и човек едва ли ще може да им се противопостави. Хокинг смята, че човекът ще започне да се управлява от машини.

„Интернет е чудесна възможност, но и голям риск. Изкуственият интелект има свойството да се самоусъвършенства. И ние трябва да сме наясно с този риск."   


Прогнози, направени от Стивън Уилям Хокинг:

- Ако се създаде Хигс бозон (масивна скаларна елементарна частица), ще се отвори врата към паралелна Вселена и това ще промени Земята;
- Ще има глобално затопляне; 
- Пренаселване на планетата до 2100 г.; 
- Повишаване на температурата на Земята, която ще е необратима;
- В дълбините на космоса се крие голяма опасност за нашата планета; 
- Извънземният разум съществува и е много по-добре развит в технически и интелектуален смисъл;
- Не се опитвайте да установите контакт с извънземен разум - това може да е началото на края;
„Ако извънземните ни посетят, резултатът може да е подобен на случилото се след пристигането на Колумб в Америка - за коренното население на континента всичко завърши зле.";   
- Краят на света може да настъпи заради това, че Слънцето ще изгори планетата; 
- Поради развитието на науката и технологиите хората ще могат бързо да изминават дълги разстояния за кратко време; 
- Алчната експлоатация на земните ресурси от човека ще доведе до глобална катастрофа; 
- Само знанието и любовта към себе си и към нашата планета ще ни помогнат да избегнем много опасности.   

Ученият почина на 14 март 2018 г. в Кеймбридж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: