Стивън Хокинг: победата на ума над немощното тяло

Стивън Хокинг: победата на ума над немощното тяло Снимка: cluber.com.ua

Той докрай продължаваше да се бори и да казва: "Животът си струва да го изживееш!"

Лекарите казват на Стивън Хокинг, че със заболяването, което има, ще проживее няколко години, но той изживява дълъг живот, превръщайки се в един от най-великите физици на нашето време…

Той имал щастливо детство: родители - медици, свързани с научни разработки, интелектуални игри, явни способности в областта на точните науки. Забавно студентско общество - в Оксфорд постъпна лесно, учи небрежно, но успешно, увлича се по гребане и танци.

А след това изведнъж започва да губи съзнание. Докторът го съветва: "По-малко бира и танци!"

Но след това идва бастунът, след него патерицата и пълен медицински преглед с ужасната диагноза: амиотрофична латерална склероза, скорошна и тежка смърт. Всички нови неврони в мозъка са засегнати, контролът върху мускулите се губи, те престават да действат, включително и тези, които регулират дишането - човекът е неподвижен и бавно се задъхва.

Но той продължава да се бори. Появяват се една след друга статиите му по физика, астрономия, математика. Инвалидната количка става неговия боен пост и той заявява: "Животът си струва да го изживееш!»

Всички мускули отказват - той управлява инвалидния стол  и компютъра с един действащ пръст на дясната си ръка и издава книгата "Кратка история на времето". И се шегува: "Имам повече книги за Земята, отколкото Мадона - за секса!"

След възпаление на белите дробове той диша чрез тръба, въведена в трахеята му, така че не може да говори, но за него е създаден синтезатор на речта! Пръстът му отказва - той се научава да управлява стола и компютъра с помощта на единствения действащ мускул - на бузата.

Той живее активен живот: пише статии и книги, участва в научни конференции, дори изпробва какво е безтегловност! Интересите му са: големият взрив на Вселената, гравитацията, черните дупки.

После, на 77-годишна възраст тихо заспива. И не се събужда. Но оставя предсказание за четирите най-трагични пътя за развитие на човечеството: ядрена война, създаване на генетично модифицирани вируси, глобално затопляне, разработване на изкуствен разум, който ще реши, че човекът е излишен.

Вярно е, че има и пети път: човечеството ще се вразуми и вместо унищожение ще се занимава със съзидание, включително ще излезе в открития Космос на други планети. Но ученият смята, че този път е най-малко вероятният.

Най-ярките фрази на Стивън Хокинг:

- Сред всички загадки на Вселената жената е най-главната и неразрешима загадка.

- Човекът е единственото същество, знаещо за смъртта си, но живеещо така, сякаш го очаква вечно безсмъртие.

- Най - сложната система на този свят е човекът.

- Животът би бил съвършено трагичен, ако не беше толкова забавен.

- Всъщност дори и от черна дупка може да се излезе – и просто навън, и може би и в друга Вселена. Дори ако изглежда, че сте попаднали в черна дупка, не се отчайвайте - със сигурност имате изход…

По материали на Сluber

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: