Приеха на първо четене бюджета на ДОО за 2021

Приеха на първо четене бюджета на ДОО за 2021 Снимка: flickr.com

Парламентарните комисии по труда и социалната политика и по бюджет и финанси приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година

Основната цел на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година е да защити доходите на осигурените и пенсионерите в условията на тежка икономическа несигурност, като това да не се случва като компрометираме финансовата стабилност на системата, както и за сметка на скоростта, с която българската икономика се възстановява в шока от COVID пандемията, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при представянето на законопроекта.

 

Тя посочи, че затова не е предвидено увеличение на осигурителните вноски, запазва се и размерът на максималния осигурителен доход. Отразени са поетите в управленската програма на правителството ангажименти за по-висока минимална работна заплата и за по-висок минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се.

 

В резултат, общият размер на приходите нараства с близо 744 млн. лева, като в сравнение с 2020 г. се очаква ръст на приходите с близо 9,6 %. 

 

Изпълнението на ангажиментите към възрастните хора стои в сърцевината на заложената в проектобюджета амбициозна програма по разходи. Увеличението на разходите се дължи на мерките за пенсиите, сред които заложеното увеличение от 1 януари 2021 г. на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева месечно (увеличение с 20 %). От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лев на 1440 лв. (увеличение с 20 %).

 

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 %

 

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв.

 

В проектобюджета е заложено минималният дневен размер на обезщетението за безработица да е 12 лв., а максималният дневен размер да се запази в размер на 74,29 лв.

 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв.

 

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.

 

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.

 

Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени на 3 000 лв.

 

Триста милиона лева са предвидени за мярката 60/40.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: