COVID-19: Европейските лидери координират тестовете и ваксините

COVID-19: Европейските лидери координират тестовете и ваксините Снимка: Pixabay

ЕС ще разчита на бързи тестове и по-добра координация между държавите членки, за да се опита да спре разпространението на COVID-19, преди да бъдат готови ваксините.

Очакваните ваксини ще бъдат налични в най-добрия случай през април 2021 г., по думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава France24.

Тя разкри още, че са отделени 100 милиона евро за закупуването на бързи тестове, които ще бъдат разпределени между държавите членки. Ще бъде стартирана и съвместна процедура за възлагане на обществени поръчки, за да бъдат доставени още по-голям брой тестове, посочва френската медия.

Става въпрос за антигенни тестове, които за разлика от PCR тестовете, не изискват лабораторен анализ и резултатът може да бъде известен след 10 до 30 минути.

„Ще предложим общоевропейски подход за одобрение на взаимно признаване на тестовете", заяви Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен призова за по-добра координация между държавите, за хармонизиране на правилата, наложени на пътуващите, и стратегиите за ваксинация, както и за по-добър обмен на здравни данни.

Тя обясни, че данните, събирани чрез Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), ще помогнат да се определи къде има капацитет в отделенията за интензивно лечение и дали може да се извърши трансфер на пациенти през границите в случай на необходимост.

Председателят на Европейската комисия поиска да се работи за по-голяма оперативна съвместимост между националните приложения за проследяване и прикани всички държави членки да свържат националните си приложения с наскоро стартиралия единен европейски портал.

  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: