ЕЦБ: Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия

ЕЦБ: Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия

Очакванията са банката да не предприеме промени в досегашната си политика.

Еврозоната е изправена пред риск от двойна (W-образна) рецесия, тъй като се въвеждат нови икономически рестрикции, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус. Това заяви Керстин аф Йокник, член на Надзорния орган на Европейската централна банка, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Базовият сценарий на нашите прогнози не може да се приеме за даденост и все още не може да се изключи възможността за двойна рецесия, тъй като новите рестриктивни мерки, прилагани в цялата еврозона, за да ограничат силното нарастване на случаите на COVID-19, ще увеличат несигурността за домакинствата, корпорациите и банките", посочи тя.

Йокник е направила изказването си малко преди края на днешното редовно заседание на ЕЦБ и пресконференцията на шефа на банката Кристин Лагард.

Очакванията са ЕЦБ да не предприеме промени в досегашната си парична и лихвена политика, но за сметка на това да даде по-ясни сигнали за допълнително разхлабване на паричната политика, както и за нови стимулиращи програми в подкрепа на икономиката на страните от еврозоната. 

Икономистите, анкетирани от Bloomberg миналата седмица, заявиха, че ЕЦБ вероятно ще изчака до последното заседание за годината през декември, преди да действа. Тогава се очаква програмата за закупуване на пандемични облигации на ЕЦБ за 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) да бъде увеличена с още 500 милиарда евро. Тази седмица те потвърдиха това мнение. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: