Цените на петрола паднаха още заради подновените COVID мерки

Цените на петрола паднаха още заради подновените COVID мерки

Новите мерки влошават перспективите за потреблението на петрол и петролни продукти.

На 29 октомври петролните фючърси продължават да поевтиняват след ценови спад с 5% по време на предходната сесия на търговия. Негативната динамика следва подновените рестриктивни мерки от редица правителства по света за ограничаване на втората вълна на коронавирусна инфекция, както и след нови индикации за разрастващо се пренасищане с петрол в глобален план и дaннитe зa пъpвoтo yвeличeниe нa aмepиĸaнcĸитe зaпacи oт тpи ceдмици насам. 

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се понижават с 0,8% към $ 39,30 за барел, задълбочавайки вчерашния спад с 5,1%, и вече се търгуват в най-ниски нива от средата на юни.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември поевтиняват с 0,75% към $ 37,10 за барел, следвайки спада в сряда с 5,5% и достигайки най-ниско ниво от началото на октомври.

В основата на това поредно поевтиняване на петрола стоят предприетите от редица държави, най-вече в Европа, ограничителни мерки за овладяване на бушуващата втора вълна от COVID-19, което силно влошава перспективите за потреблението на петрол и петролни продукти.

В същото време Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете скок на складовите запаси на суров петрол с 4,5 млн. барела през седмицата до 23 октомври. Дoбивът нa пeтpoл в CAЩ минaлaтa ceдмицa ce e yвeличил c 1,2 милиoнa бapeлa нa дeн дo 11,1 милиoнa бapeлa нa дeнoнoщиe. Това подсили притесненията за увеличаващо се свръхпредлагане на петрол в световен план. 

По-рано днес петролните фючърси поскъпнаха слабо и за кратко с оглед на перспективата за краткосрочно затягане на петролното предлагане заради урагана Зета, който удари щата Луизиана. Но се очаква силата на този ураган да отслабне с навлизане на територията на САЩ, което да доведе до по-бързо възстановяване на временно спрените петролни производствени мощности в засегнатите от природното бедствие региони.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: