Ердоган обявява съдебни действия срещу Charlie Hebdo

Ердоган обявява съдебни действия срещу Charlie Hebdo Снимка: Pixabay

Турският президент Ердоган се чувства обиден от карикатура на „Шарли Ебдо". Карикатурата подгрява спора между Ердоган и френския държавен глава Макрон.

Турция обяви правни и дипломатически действия след публикуването на карикатура на президента Реджеп Тайип Ердоган на корицата на френското сатирично списание „Шарли Ебдо".

Офисът на турския президент съобщи, че ще бъдат предприети „необходимите" мерки срещу „гнусната карикатура". Рисунката изразява „враждебност към турците и исляма". Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу ръководството на „Charlie Hebdo".

По-рано говорителят на Ердоган, Фахретин Алтън, обвини списанието в „културен расизъм“. „Така наречените карикатури" са „отблъскващи" и без човешки морал, се казва в съобщението. „Антимюсюлманската програма на френския президент Еманюел Макрон дава плодове!“, пише Алтън.

Карикатурата на корицата на изданието в сряда, която беше публикувана онлайн във вторник вечерта, показва Ердоган по бельо, седнал на фотьойл. Той държи бира в ръка и повдига халата на забулена жена. „Ооо! Пророкът!“, е написано в балон. Страницата е озаглавена: „Ердоган - насаме той е много забавен.“

По този начин сатиричното списание допълнително подклажда спора между Макрон и Ердоган, който тлее от миналата седмица. Напрежението е предизвикано от коментарите на Макрон за свободата на изразяване и исляма след смъртта на учителя Самюел Пати в Париж, обезглавен от ислямист. Учителят беше показал в клас карикатури от „Шарли Ебдо“ като пример за свобода на изразяване.

Сатиричното списание беше публикувало спорните карикатури в началото на септември и предизвика протести в мюсюлманския свят.

Макрон защити свободата на изразяване и публикуването на карикатури няколко пъти след смъртта на Пати - последно на панихидата за учителя. Френският президент подчерта, че Франция „няма да се откаже от карикатури и рисунки". Той също така каза, че ислямът е в криза. След това Ердоган призова за бойкот на френски стоки и нападна лично Макрон. Освен всичко друго, той препоръча на френския държавен глава да се подложи на психологически преглед.

Сега турският президент отново се засили и заговори за „ново издание на кръстоносните походи“ във връзка със спора. Те са планирани от западните държави, които атакуват исляма, каза Ердоган в реч пред депутати от своята партия. Да се ​​изправиш срещу атаките срещу пророка Мохамед е „въпрос на чест".

Ердоган получи подкрепа от Египет: президентът Абдел-Фатах ал Сиси заяви, че свободата на изразяване приключва там, където се  обиждат 1,5 милиарда души. „Ние също имаме права. Имаме право да гарантираме, че нашите чувства и ценности не са накърнени." Ал Сиси също осъди всички форми на насилие или терор в името на религията.

Преди това Пакистан и няколко арабски правителства критикуваха отношението на Макрон. Оттогава спорът прерасна в антифренска вълна от протести в няколко мюсюлмански страни. Над 40 000 души излязоха на улиците в столицата на Бангладеш Дака във вторник.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: