Коронавирус: Открита е нова форма на предаване

Коронавирус: Открита е нова форма на предаване Снимка: pixabay

Експертът по вируси Кристиан Дростен заявява в Süddeutsche Zeitung: „Мисля, че трябва да приемем, че пренасянето на вируса се осъществява и аерозолно...".
Носим маски за лице на  обществени места, спазваме дистанция от другите и редовно измиваме и дезинфекцираме ръцете си - това дали е достатъчно като защитна мярка срещу силно заразния коронавирус? Ако вярвате на експертни мнения: Не! Защото, както показва случаят в Америка, защитните мерки предотвратяват инфекцията на капчиците чрез кихане, кашлица или мокра реч, но не и срещу частиците, които се намират във въздуха:

В началото на март в щата Вашингтон, когато хорът на  Skagit Valley се  събира за репетиция, са били осигурени дезинфектанти и маски за всички хористи, предварително са били обсъдени и най-малките подробности за това как членовете трябва да се държат спрямо колегите си. Но това, което е последвало, може да бъде описано като бедствие: 53 от 60-те участници се разболяват от Sars-Cov-2, трима от тях са били настанени в болница, а двама умират. 

Това се чете от наскоро публикувания окончателен доклад на Центъра за контрол на заболяванията, CDC. Сега изследователите са още по-убедени, че вирусът може да бъде предаден под формата на аерoзол. Това е фина мъгла, съдържаща вируси, която се образува при дишане и говорене и може да остане във въздуха за дълго време.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: