Всеки жител на Швейцария може да получи от държавата по 7000 евро

Всеки жител на Швейцария може да получи от държавата по 7000 евро

В страната на пряката демокрация това може да стане след събирането на 100 000 подписа и провеждането на референдум.
В Швейцария предлагат на всеки жител на алпийската държава да бъдат изплатени по 7500 франка - около 7000 евро. Авторите на тази инициатива имат на разположение половин година, за да съберат необходимия брой подписи, след което да внесат предложение за всенароден референдум.

С такава инициатива са излезли седем жители на кантона Санкт Гален. Те са убедени, че за реализацията на предложението им правителството на Швейцария ще трябва да напечата допълнително количество банкноти. Това пък ще доведе до поевтиняването на швейцарския франк. Също така те искат тези пари да не се облагат с данъци.

Федералната канцелария на страната вече е направила проверка на тази народна инициатива, което й отваря пътя за събиране на необходимите подписи. До 22 април трябва да се съберат 100 000 подписа. Ако инициаторите успеят да се справят с тази задача, предложението може да бъде подложено на всенародно допитване.

В съобщението не се посочват мотивите за тази инициатива, но вероятно тя е свързана с пандемията от COVID-19 и карантинирането на цели държави.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: