Страни от Близкия изток призоваха за бойкот на френските стоки

Страни от Близкия изток призоваха за бойкот на френските стоки Снимка: Pixabay

От петък в социалните мрежи многобройни хаштагове на арабски призовават потребителите от Близкия изток да бойкотират френските продукти.

Реакцията е в отговор на заявлението на президента на Франция Еманюел Макрон, че страната му „няма да се откаже от карикатурите“ на пророка Мохамед, които са забранени в мюсюлманската религия, съобщава Le Monde. Това обещание беше част от речта на Макрон по време на поклонението пред преподавателя Самюел Пати, който бе обезглавен от ислямист близо до Париж.

Турция, Иран, Йордания и Кувейт осъдиха публикуването на карикатурите. В Катар дистрибуторските вериги Al-Meera и Souq Al-Baladi обявиха, че изтеглят  френските продукти от магазините си. Университетът на Катар съобщи в петък в Twitter, че отлага провеждането на френската културна седмица след „умишлената атака срещу исляма и неговите символи".

В Кувейт също са свалени от рафтовете в магазините всички френски продукти, сред които сирена, кремове и козметика. Около 430 кувейтски туристически агенции са спрели резервациите на самолетните полети до Франция, според съобщение на председателя на Федерацията на туристическите агенции на Обединените арабски емирства, цитирано от Le Monde.

Страните от Персийския залив, по-специално Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, са все по-важен пазар за износа на френската селскостопанска и хранително-вкусова промишленост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: