Китай заплаши страните, бойкотирали Зимната олимпида, че "ще платят цената"

Китай заплаши страните, бойкотирали Зимната олимпида, че "ще платят цената" Снимка: tibetaction.net

Както отдавна се обмисляше, редица страни обявиха дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин през февруари 2022 г.

Това означава, че няма да изпратят официални делегации на спортното събитие. Първи САЩ препдприеха мярката, последвани от Австралия, Обединеното кралство, Канада и Литва, а Нова Зеландия, Южна Корея и Япония съобщиха, че обмислят подобна стъпка. 

Група от над 200 известни спортисти още от есента призовава телевизионните канали да не излъчват „олимпиадата на геноцида”, а бизнеса – да не рекламира в емисиите. Чуват се и призиви за тотален бойкот.

Чрез свой служител китайските власти заявиха пред Reuters, че предприелите бойкота страни щеплатят цената“ за решението си и предупредиха за неуточнени контрамерки. Китайското посолство в Австралия публикува изявление, в което обвини австралийското правителство в "политическо позиране".

Причината за дипломатическия бойкот е нарушаването на човешките права в Китай, предвид отношението към мюсюлманската общност на уйгурите и други религиозни малцинства, както и потискането на политическите свободи в Хонгконг и Тибет. 

Последен аргумент в тази посока са поредните трима осъдени хонгконци - медийният магнат Джими Лай и двете видни активистки Гуинет Хо и Чоу Ханг Тунг. Те са признати за виновни в „подбудителство и участие в незаконно събрание” миналия юни, а именно традиционното многохилядно възпоменателно шествие със свещи в памет на жертвите от площад „Тянънмън” през 1989 г., което беше забранено от властите за първи път от 30 години. 

Съдът нарече участието на осъдените в бдението "акт на неподчинение и протест срещу полицията". Присъдите, които ще бъдат обявени на 13 декември, предвиждат до 5 години затвор според строгия закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг миналата година.

Джими Лай, Гуинет Хо и Чоу Ханг Тунг. Снимка - hongkongfp.com

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е приел поканата да присъства на откриването на игрите. 

На разширена пресконференция вчера френският президент Еманюел Макрон също обяви, че Франция не планира да се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. Според него, Олимпиадата не трябва да се политизира с незначителни и символични ходове. 

„За да бъда ясен: или правите пълен бойкот и не изпращате спортисти, или се опитвате да промените нещата с полезни действия“, каза Макрон и добави, че Франция ще работи с Международния олимпийски комитет по Харта за защита на спортистите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: