От началото на годината над 330 000 туристи са посетили СПА курортите у нас

От началото на годината над 330 000 туристи са посетили СПА курортите у нас Снимка: Pixabay

Въпреки пандемията интересът към СПА туризма в България остава висок.

От януари до 10 октомври тази година над 177 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване на територията на община Велинград, над 84 хил. в община Хисаря, над 54 хил. в община Сандански и повече от 33 хил. в община Гърмен. Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които касаят общините, познати като СПА дестинации у нас, отбелязва Travel News.

Основната част от туристите са били български граждани. Тази година има интерес също от страна на Гърция и Република Северна Македония. Очакванията на бранша са да се възстанови туристопотокът и от други важни пазари като Русия и Израел.

На кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти - устойчиви европейски здравни дестинации” заместник-министърът на туризма Любен Кънчев посочи, че туризмът ще се развива с акцент върху здравословните пътувания, с различна гама от висококачествени продукти и услуги в тази насока..

Той допълни още, че по-иновативните и по-приспособимите фирми не просто ще  оцелеят в сегашната криза, но и ще продължат да се развиват успешно.

„Здравният туризъм е устойчив туризъм. Развивайки го, ние запазваме и работни места, което е допълнителен социален ефект от дейността му”, коментира и Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според нея мярката 60/40 работи добре и е успяла действително да подкрепи бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: